Tips voor beginners

Met de juiste uitrusting en de juiste omstandigheden is stand up paddle boarding voor beginners een snelle en leuke sport om te leren.   Met deze tips van www.watersports4fun.nl kun je het nog makkelijker maken om je SUP-vaardigheden van nul tot held te brengen! Een van de vragen die we gaan beantwoorden is :is een opblaasbaar supboard de beste keuze komend jaar?

Rustig water

Als je voor het eerst gaat stand up paddle boarden, is het belangrijk dat je gewend raakt aan hoe het board aanvoelt onder je voeten. Stel je voor dat je probeert te leren lopen tijdens een aardbeving. Zo voelt het ook als je probeert te leren stand up paddleboarden in ruw of woelig water.  Als het water vlak en kalm is, kun je je concentreren op je houding, je positie op het board, je evenwicht, en beginnen met peddelen.  Ruw water voegt een element van uitdaging toe dat u later opwindend zult vinden, maar om te beginnen, mik op kalm water

Pro Tip – Controleer de windvoorspelling.  Wind maakt golven, en hoe lichter de wind, hoe kleiner de golven zullen zijn. Beschutte en beschermde baaien zijn een geweldige plek voor uw eerste uitje. Als u witte schuimkoppen op het water ziet, wacht dan tot het rustiger wordt.

 Peddelboarden in zeer kalm water

Riem dragen

Riemen redden levens. Een leiband is een koord dat je vastmaakt aan de achterkant van je board, en dan aan je enkel.  De eerste paar keer dat je op een SUP stapt, kan het zijn dat je morst en in het water belandt.  Met een leash op uw, kan uw raad niet een verdere afstand van u dan de lengte van de leashes.  Ruwe wateren, wind en stroming kunnen uw board zeer snel van u wegvagen en kunnen het moeilijk maken om terug te keren.  Met je leash aan, een snelle ruk aan de leash en je board is recht terug voor je.

Pro Tip – Draag er een.  Er bestaat een misvatting dat je alleen bij het surfen een riem nodig hebt. Een board kan in vlak water snel van je wegraken, en je wordt snel moe als je er achteraan probeert te zwemmen.  In ruwere wateren, zodra een raad ongeveer 20 voet van u weg is, ongeacht hoe sterk van een zwemmer u bent, zult u niet het kunnen naar beneden achtervolgen.  Je wordt moe van het achtervolgen, de golven worden niet moe van het verder van je weg duwen.

Omhoog kijken

Waar je ogen kijken, zal je lichaam waarschijnlijk volgen.  Weet je nog dat je rijlessen nam en leerde hoe je een schoudercontrole moest uitvoeren? Weet je nog dat je instructeur je corrigeerde voor het slingeren van de auto toen je je hoofd draaide?  Over het algemeen volgt je lichaam waar je met je ogen naar kijkt. Als je leert stand up paddle boarden, is de neiging vaak om naar je voeten te kijken. Dit zal er waarschijnlijk toe leiden dat je eerder dan later gaat zwemmen.  Houd in plaats daarvan je hoofd omhoog en laat je ogen naar de horizon kijken. Zo blijft u niet alleen droog, maar kunt u ook efficiënter peddelen omdat uw lichaamshouding comfortabeler is.

Pro Tip – Kijk waar je heen wilt. Zie je een plek op de oeverlijn waar je naartoe wilt? Kijk er naar terwijl je er naartoe peddelt!

Juiste peddel en board

SUP succes zal veel sneller komen als je op de juiste maat board en peddel bent.

Je peddel moet ergens tussen de 6″ en 10″ boven je hoofd zitten.   Het is het beste om te beginnen met een verstelbare peddel, zodat u kunt experimenteren met de lengte peddel die u wilt gebruiken.

Als je op een te klein board vaart, zal je merken dat het board tippy en onstabiel aanvoelt.  De makkelijkste manier om naar de grootte van een board te kijken is door te kijken naar het volume of de drijfkracht van het board. Streef naar een board dat minstens evenveel volume heeft als je gewicht.  Als je leert SUP-en, zal meer volume betekenen dat het board stabieler aanvoelt.  Je kunt nooit een te groot board hebben om het te leren, maar je kunt zeker wel een board hebben dat te klein is.  Als je 150 pond weegt, mik dan op een board met minstens 150 liter volume of meer!

Pro Tip – Als je twijfelt, ga dan groter.  Als je gewicht meer dan een kilo meer is dan het volume van je board, zal het board tippy gaan aanvoelen. Maar, als je gewicht 30 pond onder het volume van je board is, zal het super stabiel aanvoelen!

Grondbeginselen beheren

Leer kruipen voor je loopt, bij wijze van spreken.  Leren opstaan, de basis voorwaartse slag onder de knie krijgen en leren hoe je moet draaien zijn de basisvaardigheden van stand up paddle boarding. Als je deze onder de knie hebt, kun je verder en sneller peddelen, in ruwer water of in de branding. Besteed de tijd om er zeker van te zijn dat je je op je gemak voelt in rustig water voordat je je waagt aan meer uitdagende omstandigheden.

Pro Tip – Focus op langzame progressie.  Rome is niet in een dag gebouwd, en dat geldt ook voor je SUP vaardigheden.  De branding in gaan na je eerste 15 minuten op een board is waarschijnlijk niet in je beste belang.  Niet alleen zal het gevaarlijk zijn voor u, maar potentieel gevaarlijk voor degenen om je heen ook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *